Ficus Melany: Tips til pleje, reproduktion og transplantation

Ficus Melany er en af sorterne af Ficus Elastica, som har etableret sig som en eksotisk prydplante, der ikke kræver pleje. Men i modsætning til sine slægtninge har den mindre blade og stamme størrelser. Ser du, Ficus Melany Elastica er resultatet af en mutation af Ficus Decora, som blev dyrket i orangerier i Holland og Sydholland. Det faktiske udseende er dens miniaturekopi. Blade af Melany i længden når 15 cm, mens forfædrenes blade – op til 25 cm; i bredden kun til 7 cm. Den øverste bladplade er mørkegrøn i farven, glat og blank, med en lysere vene, hvorfra de tynde “vaskulære” afgår. Den nederste del af bladet har en brun olivenfarve, en lidt grov fornemmelse, den midterste vene er rød-orange. Bladene har en elliptisk form med en tilspidsning i toppen. Stammen vokser lille, da størrelsen af hver knude når 2 cm. Denne Ficus Elastica forgrener sig godt, i modsætning til andre sorter.

Billedet viser Ficus Melany Elastica:

Ficus Melany

Hjemmepleje

Vi har allerede nævnt mere end én gang, at Ficus Elastica ikke kræver ultrakompliceret pleje i hjemmet, og Melany er ingen undtagelse.

 • Belysning: Ficus Melany foretrækker et klart diffust lys, der ikke brænder bladene. Den kan også sagtens tåle halvskygge, men det bremser væksten.
  Hvis den står i skygge i længere tid, kan de nederste blade tørre ud og endda falde af.
 • Temperatur: Temperaturgrænserne for denne ficus-sort er meget brede – fra +55,4°F til +86°F. Temperaturer over eller under disse ekstremer kan have en negativ indvirkning på plantens sundhed.
  Beskyt Ficus Melany mod træk, som også kan føre til døden.
 • Vanding: Vand hver gang jorden tørrer op. Samtidig skal der være så meget vand, at jorden bliver våd en halv finger dyb.
 • Luftfugtighed: Når rummet er tørt, skal du øge luftfugtigheden ved at sprøjte eller gnide plantens blade med en våd svamp.
 • Transplantation: I modsætning til andre Ficus Melany-arter behøver den ikke at blive omplantet årligt. Men hvis du har købt en plante i en lille potte, bør du skifte den ud med en større potte et par dage efter købet. Også ficus skal omplantes, hvis rodsystemet allerede har optaget hele jordklumpen. I tilfælde af en voksen plante – skal du rense rødderne af den gamle jord, vasket dem omhyggeligt og plantet i et nyt substrat, men hvis ficus stadig er ung, skal den bare overføres til en større potte, dvs. lade rødderne blive i den gamle jord og lidt drysse med nyt. Omplantning sker bedst om foråret eller først på sommeren.
 • Fodring: Gød fra forår til efterår med et universelt substrat, ca. en gang hver 2. uge. Om vinteren, en gang om måneden.
 • Formering: Reproduktion foregår på to måder: ved stiklinger og ved luft. I det første tilfælde er det nødvendigt at adskille de smukke og sunde stiklinger og lægge dem i et glas vand, indtil mælkesaften holder op med at løbe ud. Derefter flytter vi det i et nyt glas med et fortyndet stimulerende middel i ca. et par uger. Derefter, når rødderne allerede er dukket op, kan planten transplanteres i en potte med et lag dræn og en blanding af tørv og sand.
 • Beskæring: Beskæring: Beskæring foretages sidst på vinteren eller i det tidlige forår, så ficusen bliver smukt forgrenet. For at gøre dette skal du trimme til 6 internoder fra toppen. Du bør gøre dette med en skarp kniv i handsker. Udsivende saft skal tørres af med en fugtig svamp eller en klud, snit behandles ikke med noget.

Sygdomme og skadedyr

Blandt de mest populære skadedyr for denne art af ficus er spindemider, trips og skjold. For at bekæmpe dem kan du bruge specielle løsninger, herunder Fitofarm, og fjerne dem manuelt.

Sygdommene hos Ficus Melany opstår hovedsageligt på grund af forkert pleje. Således kan årsagen til bladfald være både overdreven og utilstrækkelig vanding. Og forekomsten af brunlige pletter kan indikere, at planten er brændt af direkte sollys eller overfodret med gødning.