Ficus Rubiginosa: Allt du behöver veta

Ficus Rubiginosa är en tålig växt som finns i hela Nordamerika. Den är ett populärt val för både inomhus- och utomhusträdgårdar och kan reproduceras ganska lätt. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera skötsel och underhåll av Ficus Rubiginosa, samt tips på hur man reproducerar och transplanterar den framgångsrikt!

ficus rubiginosa bonsai

Ficus Rubiginosa vård i hemmet

Ficus rubiginosa är en ganska enkel växt att ta hand om. De är torktoleranta och kan överleva i de flesta ljusförhållanden, vilket gör dem idealiska för både inomhus- och utomhusträdgårdar. De kräver dock viss specifik skötsel för att trivas. Här är några tips på hur du tar hand om din Ficus rubiginosa:

  • Vatten: Ficus rubiginosa bör vattnas ungefär en gång i veckan, eller när jorden känns torr vid beröring. Se till att inte övervattna, eftersom det kan leda till rotröta.
  • Ljus: De här växterna föredrar ljust, indirekt ljus, men kan också tolerera svagt ljus. Om du odlar din Ficus rubiginosa inomhus, placera den nära ett fönster där den får indirekt solljus.
  • Jord: Ficus rubiginosa bör planteras i väldränerande, sandig jord. Se till att lägga till lite organiskt material i jorden innan du planterar för att hjälpa till att behålla fukten.
  • Gödsel: Gödsla din Ficus rubiginosa ungefär en gång i månaden med ett balanserat gödningsmedel som innehåller kväve, fosfor och kalium. Du kan också använda ett gödningsmedel med långsam frisättning om du föredrar det.
  • Beskärning och formning: Ficus rubiginosa kan beskäras för att forma den som du önskar. Du kan också knipa tillbaka den nya tillväxten för att uppmuntra en fylligare planta.
  • Utplantering: När du transplanterar Ficus rubiginosa ska du se till att välja en kruka som bara är något större än den nuvarande. Detta hjälper till att förhindra rotröta. Se till att vattna ordentligt efter omplanteringen.

Det finns flera sätt att föröka Ficus Rubiginosa:

Ett sätt är att odla den från frön. Du måste börja med färska frön. Du kan antingen köpa dem eller samla in dem själv från en mogen planta. När du har dina frön planterar du dem i en väldränerande krukväxtblandning och vattnar lätt. Placera krukan på en varm, solig plats och håll jorden fuktig men inte blöt. Fröna bör gro inom två veckor.

Du kan också föröka den genom att ta sticklingar av stammar. Leta efter frisk, ny tillväxt på plantan och klipp en cirka fyra centimeter lång sektion. Placera sticklingen i en kruka fylld med väldränerande pottblandning och vattna den lätt. Håll jorden fuktig men inte blöt och placera krukan på en varm, solig plats. Sticklingen bör slå rot inom fyra till sex veckor.

Den tredje metoden är att lufta plantan. Detta är ett bra alternativ om du vill föröka en stor planta. Skär av en del av stammen som är ungefär fyra tum lång och gör några grunda snitt runt omkretsen av stammen. Dutta snitten med rotningshormon och linda in sektionen i fuktig sphagnummossa. Fäst mossan med snörpvaddar eller tråd och placera krukan på en varm, solig plats. Rötterna bör bildas inom fyra till sex veckor.

Sjukdomar och skadedjur

Ficus Rubiginosa är en mycket tålig växt, men den kan vara känslig för mjölbaggar och skalbaggar. Mjölbaggar är små, vita, vinglösa insekter som suger saft ur växterna. De kan få bladen att gulna och falla av, och de kan också sprida sjukdomar. Sköldlöss är små, bruna eller svarta varelser som fäster sig på växterna och suger saft ur dem. De kan också få bladen att gulna och falla av. Om du ser någon av dessa skadedjur på din växt bör du behandla den med ett insektsmedel så snart som möjligt.

Att behandla sjukdomar hos Ficus Rubiginosa är ganska okomplicerat. Om du ser några tecken på sjukdom, till exempel gulnande blad eller hämmad tillväxt, bör du behandla plantan med ett svampmedel. Om du fångar sjukdomen tidigt är den lättare att behandla och växten har större chans att återhämta sig.